::BBQ day..::

Thursday, November 18, 2010

Salam semua..

Hari ni dh hari ni dh masok raya ke-2...so cmne raya korang...patik rs korang ni ade yg dh kerja, yg skolah dan yg dh mule nk amek exam tok sape yg dok tgh exam la ni..hehehe..patik plk???as usual cm besa je..xde meriah sgt..

Ok laaa..entry kali ni patik nk share la ckit psal cite BBQ yg km wat semalm..gile laaa..mmg lme gile tak buat BBQ kat umah patik ni..pe tak nye msing2 dok sibok..so tak de time nk togader2 la same2 melain kan time cm ni...time RAYA...

So untuk penceritaan ni patik bercerita dengan pic je la ok...hehehe...


Bermula dengan ini dulu yeee..kalau nk RAYA menda ni la paling GLAMER antara terglamer dlm byk2 juadah..kalau korang dok tak tau gak nk je patik rejam korang ngn menda lah ni..ni nme nye KETUPAT ok..K.E.T.U.P.A.T ok!!!!

Ni proses nk siapkan 'rendang daging DIVA' tradisi mama patik..hehehe..klu RAYA kuar la sgala tok nek resepi ok..

'Kuah kacang TEBABOOOMM' mama patik la paling sedap..*besa la mama masak mmg sodap..hinggap jilat jari kaki...

Untuk elakan kn lauk ayam kite cepat basi..'AYAM MASAK KICAP DEVAS' mmg menjadi pilihan di hari RAYA...gituuu~~

Bermula dengan masakan fevret patik iaitu 'SAMBAL MENTARAM JOWO' ...menda ni akan muncul time2 nk rya laa..tak kire RAYA EID FITRI & EID ADHA..masakan ni masakan tradisi orang jawa..rs nye orang jawa je kot ade masakan ni...


Haaaaaa..tu makanan tok siang nye..so dh nk malam nye makanan td bertukar menjadi side dish a.k.a makanan sampingan coz makanan td akan bertukar menjadi ini pulak...



jeng jeng jeng...




Antara yg di BBQ kan ikan, udang ayam sosej..menda ni km wat sesaje je nk makn keluarga..kire cm menggedik la sikit nk makan ala2 western..gituuu kate nye..hahahahha..


Bermula la sesi membakar ape yg hade...

Tengok la tu..hamboi khusyuk dan tawadhuk patik dan adk patik dok membalik-balik..

Waduhhhh..sodap nye rupe nye....walaweehhh~~



Sambil memBBQ candid la baru feel...

p/s: mesti korang pelik awat BBQ wat siang hari..OMG time ni dh nk mgrib ok...tp still cerah kann..layaaannn~~

Nampak nye cam tu la crite BBQ day patik untuk entry kali ni..patik sonok coz km sume dpt nk togader2 same2...SAYA SANGAT SUKE!!!!!

Jumpa lg ye teman-teman..

Babai~~

You Might Also Like

10 komen

  1. mak aii...confirm badan naik 5 kilo ni...

    ReplyDelete
  2. eqbalzack:
    hahaha..hopfully tak la abg eq..naik so so still ok kot..

    ReplyDelete
  3. naik badan xper...jgn naik perut...lalalalalala

    ReplyDelete
  4. ila haron:
    ooppss..sensentip la naik perut ni..hahahha

    ReplyDelete
  5. wah..perlu ke ade gambar2 makannan yg menggoda itu semua...x leh trime nih..hahha

    ReplyDelete
  6. hahah.agak2 ar sume name mknn nak up je kan..kui3..ni makan tok bape org?mak aiii rami ke sedare dtg? =='

    ReplyDelete
  7. wah sedapnya mcm tgh berkelah lak..
    hahaha

    ReplyDelete
  8. Nur:
    perlu laaa..kasi kecur air liur tuuu..hehehe

    ReplyDelete
  9. fairuz:
    alaaa..clishe la klu nme2 kampung ni..2 yg kasi UP nme tu...

    mkn tok kmi 1 fmily jeeee..ni sikit2 je laaa..mne de byk pon..

    ReplyDelete