::Pergi Jauh PART 1::

Saturday, November 06, 2010

Salam semua...

Sebelum Ahmad Fauzi Aryaan korang bercerita..sila la korang duduk bersila smbil psang telinga yeee..

Patik mintak mahap la sbb lambat post kan entry ni..picture sume mmber patik simpan laa...ok jom kite mule kan cerita..patik kembali setelah membawa dri yang lara ke tempat orang..seperti yg patik gtau sblom ni patik ke TAMAN NEGARA untuk bantu kwan patik buat sampling kat utan nuuuun jauh disana..perasaan mmg sangat SEXcited ok...al-maklom la orang bandar nk msok utan katenye plk kan..*bandar la sangat..dasar pure JAWA ko ok..hehehe..

Perjalanan patik ke shah alam bermula koi 6am semata untuk menepati janji 'orang2' kat INTEC cna nuuuun yg nk brekpes sme la konon...tp sob sob sob..patik dan teman patik je yg smpai dlu..diorang tak nmpak batang idung...tak pe laa...patik paham depa ni suke wat lawak dtg lambt ngn patik...*lawak ke??p terjun tingkap porang-orang tersebut..

Sebelum bergerak km sempt brekpes sme2 dlm koi 8am+...then dlm koi then ms untuk bergerak....dengan ini patik crite dengan picture yg sempat dipungut...hehehe...


Sebelum bergerak kte kne loading dlu brang2 nk p msok utan...brang nye jgn ckap..1/2 van tu je dh penuh barang...

Time ni patik sempat berhenti kat jerantut kot untuk solat jumaat..even musafir pon mne jumpa msjid tunai2 kan laaa..

Ni dh nk smapi TAMAN NEGARA..time ni benti jap bli brang dapo cam ikan, ayam, sayur sgala..xkan la nk mkan pokok utan..tak mauuuu~~

Yessss..dh smapi pon tman negara selepas perjalanan makan masa 5 jam cm tu laaa...

Sebelum menyeberang kne kuarkan barang sume yg dibwa..tp kne la pose dlu ek ngn botol2 nk angkut sample air..

See..sempat lg nk pose2 jap tepi sungai..

Time nk alihkan barang dri atas turun dekat ngn bot yg akan bw km ke Kuala Keniam...


See..byak kan barangan km bw..hambek kau!!!!

Time naik bot..gile ko..ni 1st time patik naik bot panjang cm ni..sgt2 excited ok!!!!

Amek mood bertenang dengan mengunyah gule2 ke hape yg dibawak..

Mmg sangat best naik boat ni..rs dia cm makan eskim mekdi jeee...hehehe...

Yg patik kagum kan..ade lg kaum pribumi yg masih tinggal dipersisiran sungai ni..depa still mengamalkan cara idop depa..berkain batik yg agak sexy, naik perahu yg di buat sendiri..giles kagum patik sbb wujud nye depa di negara kite yg dh maju ni..buat pengetahuan korang coverage dlm ni mmg ZERO ok..patik tak dpt nk contect sapa2 langsung..

Korang tau perjalanan untuk ke KUALA KENIAM dri jeti KUALA TAHAN memakan ms 1jam30min..mmg sgt2 berbaloi ok naik bot ni..naik kebas buntut patik ok..hehehe~~ nmpak tak driver blakang tu..haaaaa dia sgt lah terror drive menda alah ni...even km menongkah arus tp bot ni bergerak sgt2 best!!!! superb la bang~~

Ok..SELAMAT DATANG ke KUALA KENIAM TAMAN NEGARA..rupe nye tempat ni mmg ade collaboration antara UiTM-PERHILITAN...patik langsung tak tau menda sume ni..hanya orang UiTM dan PERHILITAN sj dibenarkan memasuki kawasan ini...ni kate depa la ok..dan kat cni la patik dan kerabat akan bermalam dan seterusnye akan membuat sampling kat dlm hutan ini...

Time ni nk kaur kan barang dri bot naik ke darat..yg best nye bot ni stabil ok..tak perlu risau..

Km kat cni masak sndiri ok...ni KAK LINDA & DANIAL dok menyiang ayam dan ikan untuk dijadikan bhan mkanan sepanjang 3 hari 2 malam kat cni..

Time ni keadaan dh nk agak malam..suasana dlm utan mmg berbeza kat bandar..suasana gelap dia adalah sgt2 gelap dan awal..so kte kne bersiap untuk wat sume tu sebelum ari gelap gelita...

Time ni sume orang dok tolong menolong menyiapkan juadah untuk mkn mlm..

Kelihatan ilane dok bancuh air dengan penuh KASEH SAYANG~~lalalala..

Geng lelaki pon dok tolong gak memasak..patik mne????patik jd fotografi laaa..so tak bole msak..*cover line ok...

Haaaaa..ni time nk tido..bdk2 pmpuan ni dok tayang kaki ngn stokin la konon..takot kne gigit dok nyamok la hape sume..poooodah laa..sok bgon2 msing2 dok tergaru2 gatai sbb byk menatang yg terbang2 tu dok gigit...hahahhaa~~



Maka keesokan nye bermula la time untuk bantu kawan patik wat sampling mengambil smple tanah & air sungai untuk dijadikan bahan experiment bila balik shah alam nnti..


Sebelom kerja...pose jap!!!!

Pose lg...*eh awat la patik cm ghupe tukang kebun ek????hahaha...mengong laaa..

Ni la menda lalah yg ditakuti bile msok utan ok...P.A.C.A.T !!!!!!

Ni la ranger km...go go POWER RANGER!!!!heheheh~~

Selesai wat kerja ari pertama...pose jap before nk mandi & salin pkaian...



Haaaa..begitu serba ckit crite sepanjang kat cna...myb entry ni akan muncul dlm 1,2 lg cz crite nye hamat la panjang...korang relakan la diri nk tgk intai2 blog patik ni yeee...hehehehe...

Jumpa lg yeee...Babai..tata titi tutu...


You Might Also Like

12 komen

  1. shin x suka masuk hutan.. takut mcm mcm.. geli mcm mcm.. x masuk pun xper ler.. huhu

    ReplyDelete
  2. pacat memang melata kat Taman Negara tu.ada belajar menyumpit tak?beshhhh
    hehehe

    nak pi lagi la taman negara ni.

    ReplyDelete
  3. shin:
    ilang 1 nikmat idop..dlm utan la kte blajar erti susah..

    ReplyDelete
  4. faizal:
    kte x tau cna cm ne..jz dengar je..memule cm geli gak..last2 wat bodo je..ni kat kaki de la 8 kot kesan gigitan..tp elok gak kuar dh darah2 koto sume..hahaha...

    TQ PACAT!!!

    ReplyDelete
  5. SGT BEST MASOK HUTAN!!!
    OMG!
    cemburu!

    ~ DanieL AdiE ~

    ReplyDelete
  6. bawak joran x? mancing mesti best ni

    ReplyDelete
  7. adie:
    sgt2 best...jmpa org asli lg ok...best la xperience yg syok!!!

    ReplyDelete
  8. jey yusuf:
    x bwk joran pon cz km kat tman negara x bole nk mancing..last2 pancing je kat kedai..lg senang!!!

    ReplyDelete
  9. bestnya dpt masuk utan..huhu
    tak jmpa pak belalang kew??
    hahaha

    ReplyDelete
  10. mye: pak belang ke pak belalang???mushkil jap ni...

    ReplyDelete