Cara Minta Maaf..

Tuesday, December 14, 2010

Salam semua...




Maaf???? perkataan yg mudah diucap oleh semua orang termasuk la diri patik sndiri..tp tak semua MAAF yg anda luahkan diterima oleh menerima MAAF tersebut...so Ahmad Fauzi Aryaan korang ni ade cara IKHLAS untuk minta MAAF...cara ni bukan hanya untuk pasangan BERCINTA je ok..tp bole gak dipakai dalam perhubungan PERSAHABATAN...

1. Panggilan telefon

Panggilan telefon adalah medium yg paling sesuai okey dikala ini dalam proses meminta maaf..luahkan kata MAAF korang dengan suara yg tulus, mulus dan ikhlas..biasanya akan mmbuatkan kata MAAF anda mudah diterima.. Make sure topup untuk LEBIH bergayut k..

2. Surat

Walaupun cara ini agak old fashion ye adk-adk..tp cara ni bole mmbuat si penerima MAAF akan terasa a.k.a terkesan jauh disudut hati mereka..untuk lebih dramatik korang bole la reka ayat yg dramatik supaya proses Maaf anda akan lebih mudah..Tak caye korang test!!!!

3. Kirimkan Hadiah

Korang jg bole la buat kiriman cm bunga, coklat, kek atau buah-buahan beserta ucapan MAAF yg ikhlas bole mmbuatkan si penerima MAAF akan lebih terasa..tak perlu la korang anta kereta sbijik, umah sebijik tanda minta maaf..beri sekadar mampu...Cube laa!!!!

4. Melalui Perantara

Ni juga 1 langkah yg baik dlm proses untuk meminta MAAF..gunakan la orang perantara dlm proses ini..korang pkai la besfren dia ke, adk beradk dia ke..langkah cm ni amat lah mujarab ok...tp klu TAK jalan gak korang bole gak mintak tolong mak pak beliau.. Ade brani???

5. Ganti Rugi

Jika anda telah merosakan barang kesayangan beliau..maka GANTI RUGI adalah cara yg agak sesuai dlam meminta MAAF...ok contoh la korang dh TERrosakan handfon dia kn..so korang bole la ganti ngn Iphone ke, blackbarry ke..tak pon korang beli je HTC Wildfire jee...bukan mahal kan.. Gile la idea patik bg kan..hehehe..

6. Maaf Secara Terbuka

Cube untuk berjumpa bertentangan mata dan luahkan kata MAAF secara terbuka..akui la kesalahan yg korang dh penah buat kat dia..mane la tau ni langkah yg bole lembutkan hati dia untuk menerima MAAF korang kan... Perlu brani lebay ok!!!!!

7. Beri Waktu

Jika semua yg korang buat yg kat atas ni tak JALAN..korang bole la cb dgn step last ni...bg dia MASA..mungkin dengan ni masing2 cb untuk melihat apa kekurangan dan kelebihan yg berlaku dlm perhubungan..jangan terus memaksa dlam perhubungan sbb sume tu akan mengeruhkan keadaan... Langkah yg sesuai~~


Dalam perhubungan tak kira BERCINTA dan BERKAWAN...besa la mcm2 menda akan berlaku antara kite kan..so korang pandai2 la ye nk handle..be positive!!!!

Jumpa lg yeee..

Babai~~

p/s: step ni mmg pernah patik peraktikan..so just nk share sikit!!heheheh~~


You Might Also Like

28 komen

  1. Wah...asal tetiba beri tips minta maaf ni?

    ReplyDelete
  2. thanx info!
    akan diaplikasikan nanti!

    ReplyDelete
  3. Yatre Hayati:
    xde menda laaa..jz nk share info jee!!!

    ReplyDelete
  4. boleh pakai nanti bila bergaduh ngan sapa2x hihi

    TQ info nie

    ReplyDelete
  5. malulaaaa PATIK, ada sesetengah boleh diguna pakai oleh saya. Kalau yang sesetengah lagi adehs segan pulak saya rasa PATIK oii hehe.. tips yg bernas dan berguna,.....=)

    ReplyDelete
  6. ::..Dia daYa..::
    cube la ye info ni...BERNAS sgt!!!

    ReplyDelete
  7. apezs shah:
    kmu cb je sume...sume ni patik dh cb dlu..MENJADI!!!!!

    ReplyDelete
  8. wahh tips berguna ni...

    entry kali ni ada kaitan dgn situasi skrg ke? hehehe

    ReplyDelete
  9. kdg2 segan nak mitak mmap ngan org..huhu

    ReplyDelete
  10. hmm ego membatasi utk meminta maaf..hehehehhe

    ReplyDelete
  11. kalau hp dia nokia itam putih, aku tak bg i phone, aku bagi yg kaler je, tp takde kamera. hehehe

    ReplyDelete
  12. sye lg prefer face to face, lg ikhlas...

    ReplyDelete
  13. lea:
    jgn la ego..slow2 la yeee..bole pya...

    ReplyDelete
  14. cik bebel sentiasa:
    ego la tu ILA HARON!!!!hehehe

    ReplyDelete
  15. ::FAIZ FARISH::
    kalau iphone dia rosak cm ne????

    ReplyDelete
  16. Dear Pojie,
    Aku mintak maaf kat ko atas semua salah silap aku
    esp part aku errr errr malam tu....sory gila gila
    pling penting, sory sebab tak dapat join nak g kenduri Fatah. seems like, keadaan dan masa tak mengizinkan. we plan another trip okay next time. And for sure, kim salam kat fatah. wish him happy pengantin baru.

    oso, sory, coz tulis komen pepanjang. aku tau aku nie memang cam nie.

    yang ikhlas:
    noname

    i love you kawan
    (*________0)

    ReplyDelete
  17. besh2.. nak mintak share ley???

    ReplyDelete
  18. aduh...cukup x suke perkataan itu...

    baru nak wat entry psl maaf...

    Latest Entry:
    http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/sia-sia-je.html

    ReplyDelete
  19. Noname:
    Haha ko ni hamboi mengade kan...xpe la psal fatah 2..ko de Hal kan..aku pham...

    Yg hal mlm 2...Hal ape ek?hahaha...

    Love u fren....

    Ahmad Fauzi Aryaan...

    ReplyDelete
  20. kadang2 perkataan MAAF nie susah nk diucapkan kan..??

    Ego?malu?

    Entahler...

    Thanks, info yg berguna

    http://fadthnwan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. Danial Adie:
    Suke ke tak dh mmg prkataan 2 la yg sering diucap...lumrah mnusia....

    ReplyDelete
  22. ~♥ iella ♥~
    xde hal skadar shre info..

    *besa la sume tu..ego,angkuh..

    ReplyDelete
  23. aku jenis susah nak mintak maap.kepala batu sikit..huhu

    ReplyDelete