Here WE come TAMAN NEGARA....episod 2

Wednesday, February 23, 2011

Salam semua..

Wat pe je tu???? jgn pulak korang main kejar2 duduk dh la yee...patik ari ni tak p lab memandangkan cm tak de mud jeee nak mai lab...since jumaat ni patik & geng lab akan ke Camaron Highland untuk sessi sampling kawan patik yg laen...cerita Taman Negara akan patik sb selesaikan secepat mungkin..

So now patik nk smbung cerita Taman Negara untuk episod ke-2...ok laaa entry kali ni bermula la kisah km membuat sampling dlm hutan..tp yg agak berlainan sedikit kali ni trak yg slalu kami pakai telah berganti..bermakna km akan buat trak msuk hutan sendiri smbil mmbuat tanda kat pokok so dat senang untuk km tau jalan pulang...ia nya agak special kot sbb trak ni x pernah dilaui oleh sape2 pon..


Aktiviti rutin km adalah senaman regangan sblom msuk hutan..

Senaman diketuai oleh Dr.Z..

Maka bermula laaa persiapan km untuk msok kehutan bersama perkakas yg diperlukan..


Sampling kali ni akan melibatkan 2 jenis sample iaitu sample tanah dan kulat (moses)...agak unik disitu sbb 1st time patik join geng ni unutk mencari smple kulat...

Sample kulat yg ada kat batang pokok..

Walaupon agak tinggi still kulat diperlukan...

Geng untuk mengambil sample tanah....*kelihatan patik disitu..

Yeszaaa..lunch time!!! lunch km simple n nice...besa laaa bila dlm hutan dan badan dh penat..simple tu laaa yg cm nikmat gile..walaupon makan berbekas plastik tp rs cm mkn dlm pinggan emas ok....korang mampu???

Sample air dlm buluh jg km ambil untuk dianalisis...

Geng tanah...

Geng kulat...

FYI Taman Negara ni mmg tempat PACAT berkubang...so klu nmpak PACAT kire cm dpt 'hadiah' laa untuk km..hehehe... *PACAT ni dh gemok kenyang mkn darah...tgk laaa betapa gemok nye dia...


Sekian untuk episod ke-2 entry Taman Negara kali ni...pas ni akan menyusul entry ke-3 Taman Negara plk yee...tgk laaaa lewat2 sikit...

Now patik nk kuak lentang ala2 kupu-kupu jap ni...so jumpa lg yeee..

Babai...


You Might Also Like

7 komen

  1. eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Gelilah PATIK pacat dityg tgh makan ni haha...:p

    Wah best je Taman Negara mana pergi ni? Pahang ke?

    ReplyDelete
  2. bnci sama pacat, klu jumpa aku akan pijak2 mati...sampai jadik habuk...

    ReplyDelete
  3. bila la aku nk smpai kt taman negara nih...huhuuhu

    ReplyDelete
  4. geli tengok pacat tue...tapi klu hinggap kat aku confirm badan dah terputus dua...hahahaha

    ReplyDelete
  5. wohh

    so green taman negara ni lah! lawa kot!

    ReplyDelete
  6. Pernah kene gigit pacat..
    x sakit pon...huhu..

    tp, kalo tarik die secara pakse, darah akan kuar x henti2...

    so, kene pujuk die baek2..

    ReplyDelete
  7. smoga brjaya dan ati2 yew AFA..
    hehe

    ReplyDelete