Undang-undang manusia.....penat pakcik!!!!!

Thursday, March 10, 2011

Salam semua...

~~ENTRY YANG AGAK KONTROVERSI~~



Salam kembali bersama Ahmad Fauzi Aryaan korang utk edisi hari ni.. akceli entry hari ni agak kontrovesi sikit...tp ini hanyalah sekadar perkongsian dri patik untuk semua pembaca...yg baik jd kan pedoman...yg buruk jd kan sempadan...

Ni haaa...patik nk cerita sikit laa pasal 'undang2 a.k.a peraturan' ciptaan manusia...

Nak tya laa korang..undang2 a.k.a peraturan manusia ni dicipta selalunye bersandarkan ambil kisah keadaan sekeliling ke atau hanya laa untuk kesenangan sndiri semata ???

Maksud patik disini adalah...adakah undang2 a.k.a peraturan ni mmg dicipta utuk kepentingan sndiri tanpa mengambil kisah hal sekeliling???

Bg patik undang2 ni PERLU untuk memberi batasan pd manusia utk tidak melebihi had nye..TAPI ianya perlu mengambil kisah hal sekeliling...bahaya wehh bila sesuatu undang2 a.k.a peraturan tu tak mengambil berat hal sekeliling..myb akan berlaku berselisihan faham dan akhirnya berlaku kisah tarik muka dan dingin dlm perhubungan..tu yg patik tak mau tuuu...

Kita kalau bole nk make good relation ngn sume orang..tp bile sume ni terjadi secara tak langsung akan mengeruhkan keadaan..so sape yg susah????

So ape yg patik bole conclude kt cni..bole untuk membuat peraturan tu..tp sila lihat hal sekeliling dlu sebelum memulakan langkah...

Akhir kalam..renung2 kan laaa dan selamat beramal..

Jumpa lg yee...

Babai...


You Might Also Like

10 komen

  1. kadang2 undang2 ni pelik..ikut kepentingan siapa yg mmbuat tnpa memikirkan kesengsaraan rakyat

    ReplyDelete
  2. salam

    patik apezs pernah wat sendiri undang2 utk my house pada penyewa yg sewa kat umah tu. tapi apezs terfikir adakah releven.. kalau bab kemas bersih tu relecan la kan tapi kalau bab sentiasa kemas tu mcm kureng lak bila difikirkan.. so undang2 ni mmg mengelirukan sbnrnya walaupon pada tuan yg buat. tapi undang2 juga perlu TETAPI ternyata keadaan sekeliling itu perlu dititikberatkan kan kannn.. chaiyok3...:)

    ReplyDelete
  3. kalo dicipta manusia, lebihnya kepentingan sendiri dari kepentingan sosial. *zip*

    ReplyDelete
  4. kena buat mesyuarat ni kalau nk buat undang2...ngeeeee

    ReplyDelete
  5. peraturan dibuat untuk dilanggar..

    ReplyDelete
  6. malas ngan undang2... hehehehehe

    ReplyDelete
  7. wow.....bukan ke lab tue dah KEMAS....yg daku tau, brg daku je yg menyemak kat sana...huh!

    ReplyDelete
  8. kdang2 undg2 tu pnting sbagai lngkah brhti2 dlm khdpan tp jgn trlmpau myekat tkot nati trbtas utk mnikmati keindahan dibrikan oleh Allah swt..
    huhu

    ReplyDelete
  9. Terpulang pada individu la kot, undang2 tu perlu, tp before digubal harus mengambil kepentingan semua pihak baru xda xpuas hati, tp yelah kan, bukan mudah nak puaskan hati semua orang, ye dak? hehe

    kdg2 kalau melampau tuh, mmg agak menyusahkan la. lagi2 kalau undang2 tuh lansung xrelevan! :P hehe

    ReplyDelete
  10. Terpulang pada individu la kot, undang2 tu perlu, tp before digubal harus mengambil kepentingan semua pihak baru xda xpuas hati, tp yelah kan, bukan mudah nak puaskan hati semua orang, ye dak? hehe

    kdg2 kalau melampau tuh, mmg agak menyusahkan la. lagi2 kalau undang2 tuh lansung xrelevan! :P hehe

    ReplyDelete