Magic???? korang pon bole nk buat...

Wednesday, April 20, 2011

Holla semua...

Fuuhhhh..semalam dh seharian patik tak terjah bukak blog patik ni haa...akceli patik agak tepu + sibuk sikit untuk program kolokium esok ni..

Korang sihat tak hari ni???patik alhamduillah sihat belaka...just nk siapkan draf thesis patik untuk dihantar kat supervisor patik sebelum kne cop 'bangang' pas ni...seeeraammm!!!!

Akceli entry kali ni patik nk share ngn korang pasal magic yg patik dh buat masa KARNIVAL KIMIA MALAYSIA tempoh hari tu..just simple jeee...

Lets do the MAGIC !!!!



Bahan yg diperlukan: sedikit susu, bancuhan sabun dan pewarna makanan

Letak kan sedikit susu didalam pinggan...

Kemudian letakan sedikit pewarna makanan..

Ok disini laa MAGIC akan terjadi...ambil cotton bud dan kemudian celup dengan bancuhan sabun..korang just celup jeee cotton bud kat atas pewarna makanan tersebut...makan warna td akan berserak....


Konsep magic ni akceli same dengan konsep korang basuh pinggan..dimana dlm makanan wujud lemak, protein dan apa jua jenis vitamin...sama juga dengan susu yg ada semua tu...

Bila sabun di celup, sabun yg mempunyai sifat bipolar iaitu bahagian yg SUKA pd air (Hydrophilic) dan TAK SUKA pada air (Hydrophobic)..sifat ini lah yg akan mambuatkan warna akan berserak disebabkan surface tension yg ada dipermukaan susu akan reduce dan menolak warna ketepi..

Dats y bila anda membasuh pinggan, pinggan akan bersih dri segala kesan minyak dan segala kotoran..

Sekian entry MAGIC kali ni..

-Ahmad Fauzi Aryaan-



You Might Also Like

17 komen

  1. yeeeeee.......(mcm Budak kecik je)

    ReplyDelete
  2. ::FAIZ FARISH::
    haaisshh..ade yg kne makan kasut ni kang..

    ReplyDelete
  3. I ingat konsep hidrofilik, hidrofobik.. cam tuh kann betul kann??
    Aiyoo ingat mende alah bio fizik pulak pepagi neh ;p

    PojiePooh; Hanya Satu...

    ReplyDelete
  4. Pojiepooh Abdullah:
    PANDAI pojie pooh!!!!same laaa..tp ni in malay je pojie...suke air-hudrofilik, hudrophobic-x suke air..

    ReplyDelete
  5. clap3x!!! mantap2!! haaha.. comeii plak.. nk try la.. hhuhuhuh..

    ReplyDelete
  6. AfiQ:
    bole laa buat megic kat ank buah ke nnti kan...anak jiran pon bole..

    ReplyDelete
  7. niceee...kiut sgt experimen ni..nanti balik nak buat kat caca..mesti dia teruja..whoaa!! hehe

    ReplyDelete
  8. kalo fobia ngan kucing ape name saintifik die ??

    ReplyDelete
  9. encik pojie...surface tension tue ape????

    ReplyDelete
  10. Erina Asmawani:
    ko cb bg kat caca..hope pas ni dia rajin basuh pinggan...ade lg 1 experiemnt magic pas ni..

    ReplyDelete
  11. Linda Musa:
    haahaha..xsuke laaa soklan cepu cemas cm ni..

    Ok laaa SURFACE TENSION ni ialah permukaan yg berada diatas sesuatu cecair...let say permukaan AIR akan ada 1 PEMUKAAN TEGANG disitu...permukaan itu dipanggil SURFACE TENSION a.k.a PERMUKAAN TEGANG...

    *betoi kot penerangan ni...SEKIAN

    -Ahmad Fauzi Aryaan-

    ReplyDelete
  12. hehehe...
    akan cuba. bagus gak sesekali wat experimen cam nih..boleh apply dalam pembelajarankan?

    ReplyDelete
  13. ~ouhh~
    mcm masa belajar Kimia time sekolah2 dulu
    huhu
    (^^)

    www.izzlatif.blogspot.com

    ReplyDelete