Realistik biar lebih baik....

Wednesday, June 01, 2011

Holla semua...


Benar atau tidak, apa yg kita fikirkan akan mempengaruhi "mood" harian kamu. Patik ade terbaca 1 artikel yg ditulis oleh Beck, PhD dri dari Institute of Cognitive Therapi & Research mengatakan bahawa pemikiran seseorang bole mempengaruhi kegiatan harian seseorang. Misalnya "Aku ni selalu je laa malang" , "Masalah ni bilaa nk abis ek" dan bermacam lg sungutan. Menurut Beck, fikiran seperti ini lame kelamaan bole membuatkan seseorang itu menjadi tekanan perasaan.

=========================================================

Ulasan patik:

Korang cuba bayangkan bila menda tak best ni menjadi 'zikir' kita hari2, tak elok untuk memotivasikan kita ok. Patik pernah tau ade hari tu mood cm tak berapa nk best. So mai lab dengan muke KETAT. Korang nk tau tak ape yg berlaku???? kerja patik seharian useless ok!!!! USELESS...

So lepas kejadian tu patik selalu praktik kan step pagi-pagi bangon mengadap cermin sambil tersenyum, ucap salam & selamat pagi pd diri sendiri, insyallah hari kita menjadi lebih berkat dan kerja menjadi mudah. Kalau bole jangan suke buat muke KETAT seawal pagi kerana ini akan mengundang ketidaksenangan orang yg rapat/selalu dengan kita.

If apa yg terjadi cuba sembunyikan sementara, orang kata bila kita gembirakan orang lain insyallah kegembiraan itu akan berbalik kepada kita. Kata-kata itu patik sentiasa pegang. Biar lah orang tak suke kita, tapi bila kita cuba membuatkan orang lain bahgia, insyallah kebahgiaan akan berpihak pd kita. Fikirkan lah......

Sekian entry perkongsian kali ni. Jumpa lagi ye.

-Ahmad Fauzi Aryaan-

You Might Also Like

3 komen

  1. Betol..kalo kite gembirakan orang laen, nnti kegembiraan akan dtg pada kite..

    It just a matter of time..

    ReplyDelete
  2. Pojie,
    Seharusnya setiap masa kita menjaga hati, memesra jiwa dan mendakap iman teguh di dada, pasti kita bahagia sepanjang masa.

    Rangsanglah diri dengan sesuatu yang positif setiap masa agar hidup kita penuh ceria.

    ReplyDelete
  3. satu perkongsian yang baik ni pojie. in fact tambah satu lagi, bila berhadapan dengan cermin tu cakap kat diri sendiri 'hensem kau harini'. bukan apa, nak up confident level:)

    ReplyDelete