PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT DI RUMAH TUNAS HARAPAN KUALA SELANGOR

Friday, July 22, 2011

PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT DI RUMAH TUNAS HARAPAN KUALA SELANGOR | Bersiaran sekali lagi bersama Ahmad Fauzi Aryaan korang untuk hari jummat yg mulia ini. Kire nye entry ni agak sesuai laaa time-time cm ni.

Nahhh entry patik kali ni adalah berkaitan program amal yang UiTM buat di RUMAH TUNAS HARAPAN Kuala Selangor. Dalam entry semalam, ada yang bertanya patik adakah ini sekolah pemulihan???

Sebelum patik meneruskan penulisan patik, patik nk menerangkan sedikit pasal RUMAH TUNAS HARAPAN ini. Ini bukan laaa tempat pemulihan tetapi disini laa anak2 yang tidak punya ibu bapa penjaga.

Perbezaan RUMAH TUNAS HARAPAN dengan rumah2 anak yatim yang lain adalah disini mereka mengamalkan konsep "KELUARGA", dimana terdapat sebanyak 6 unit rumah. 1 unit berbangsa india, 1 unit berbangsa cina dan 4 unit berbangsa melayu. Setiap rumah akan diberikan penjaga, ibu & bapa dan 10 orang anak2 penjaga yang harus dijaga oleh ibu bapa td seperti anak mereka sendiri.

Ibubapa penjaga akan menjaga mereka sehingga mereka berumur 18 tahun dan mempunyai pekerjaan & boleh berdikari. Tetapi mereka still bole menjadikan RUMAH TUNAS HARAPAN ini sebagai tempat transit mereka pada bila2 masa.

Haaa cm tu laaa serba sedikit info pasal RUMAH TUNAS HARAPAN ini. Ini sedikit gambaran sepanjang program patik disana.

Seramai 30 orang staff + pelajar yang mengikuti program ini. Maka bas laa jawapnye.

. Program Khidmat Masyarakat .

. Antara barangan sumbangan kami .

. Antara deligasi yang hadir .

. Ketua rombongan bersama wakil dari RUMAH TUNAS HARAPAN .

. Tentatif program .

. Wakil dari RUMAH TUNAS HARAPAN .

. Simbolik penyerahan barang sumbangan kami .

. Sebelum memulakan aktiviti amal, senam aerobik dulu .

. Sesi penyerahan barangan untuk aktiviti gotong royong mengemas rumah .

. Yippeeee ini laa rumah yg kami akan bersihkan .

. Bermula laa sesi gotong royong .

. Patik tak dilupakan .


. Keadaan rumah yang kami bersihkan .

. Sesi beramah mesra bersama ibubapa penjaga disini .

. Patik bersama rakan seperjuangan .



. Ini laaa kami bila dh selesai kerja. HAPPY !!! .

Bila dh penat, duduk & tgk org jee la buat kerja. nak buat lagi MALAS dh pulk. So duduk jee laaaa sambil menunggu lunch mai.

Selesai makan & solat, program diteruskan dengan sedikit permainan bersama penghuni rumah ini. Program dinamakan "TEKA GAYA" ni mmg sangat seronok. Sehinggakan hingar 1 dewan denagn jeritan serta hilai tawa kami semua.


. Antara gaya yang wajib diteka oleh setiap kumpulan .

Nahhh hambek kau. nampak sungguh beriya-iya meneka jawapan nya.

.Seronok bila tgk mereka gelak ketawa. Rasa puas dihati patik.

. Terima kasih kepada RUMAH TUNAS HARAPAN diatas kesudian menerima kedatangan kami semua .

Sebelum pulang, kami sempat laa bergambar kenanagn bersama seluruh penghuni RUMAH TUNAS HARAPAN.

Naaahhh, begitu laa aktiviti kemasyarakatan yang patik join semalam. Akceli ini laa pertama kali patik join melawat rumah anak yatim. Teringin nye dh lame, tp peluang baru dpt sekarang. terima kasih penganjur yang menganjurkan program seperti ini. Semoga mungkin ada lagi dilain masa.

Jumpa lagi dilain entry. Babai.

-Ahmad Fauzi Aryaan-

p/s: bersyukur denagn kurniaan kepada patik. Alhamdulillah.....

You Might Also Like

4 komen

  1. ensem gila bila babah pegang penyodok tu... hahahaaha...

    ReplyDelete
  2. bersyukur juga di atas nikmat yang diberi olehNya.

    ReplyDelete
  3. Rajinnya abang gi kerja amal. Btw, rasa syahdu pulak baca entri kali ni. Kesian kat budak2. huhu

    ReplyDelete