Musim EXAM yg dikenang...

Friday, December 23, 2011

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.




Yessss musim2 semester dah smapi ke penghujung. Bagi student2 yg full timer atau part timer, mereka akan menghadapi test2 yg terakhir sebelum mereka menduduki peperiksaan sebenar insyallah dalam hujung bulan 1 nanti.

Untuk kali ni, patik teringin nk bawa kenanagan mengambil either test / exam. Time dulu-dulu ms nk amek test tu ade laaa kawan2 yg membuat mcm2 cara untuk mendapatkan markah yg tinggi termasuk la meniru, membawa toyol & tak kurang yg menggunakan teknolgi (handfon)sebagai medan untuk menulis nota simple. Semua tu pernah patik lihat.



Bila zaman tu semua dh habis, now adalah masa untuk patik menjadi pemerhati disebalik adk2 (gelaran utk lebih mesra) ni mengambil test. Teknik lama still tidak bole dilupakan iaitu meniru & bertya member sebelah.



Masalah tu laaa sering dihadapi oleh pensyarah2. Untuk menangani nya agak mustahil kot (bg patik laaa), sbb nye menda ni org kata berbalik pd diri sendiri. Lumrah manusia untuk menjadi terbaik dikalangan kawan2, manusia akan melakukan apa saja demi mendapatkan TERBAIK.

Itu laaa yg patik perhatikan sepanjang menjaga test. Apa yg bole patik ckp kn, bergantung pd diri masing2. untuk mencapai sesuatu tu dengan cara yg salah tak akan bertahan lama. Kelak menda tu akan makan diri sendiri. SO fikirkan laa yeee adik-adik.

Selamat berjaya buat adik-adik patik. Ingat patik dlam doa kalian yeee.

Sekian buat kali ini. Jumpa lagi yeee.

-Ahmad Fauzi Aryaan-

You Might Also Like

15 komen

  1. hahahah meniru! sinonim sangat dengan exam. sekarang lagi bijak. tulis kat tangan, kaki, baju sejuk, pen, pembaris etc etc etc. :p

    ReplyDelete
  2. adibahrisha:
    aritu de budk tulis kat tapak tgn..smpai x tau nk ckp ape..kang diterjah ade jee jawapan nye laa bdk2 la ni..

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya hanya mereka yang bersedia dan bersungguh2 saja yang akan dapat menjawab soalan exam dengan tenang...

    Meniru memang sesuatu yang tidak baik tp kadang2 mereka tiada pilihan kerana target di hadapan adalah lulus dalam exam walau apapun cara.

    ReplyDelete
  4. huhuhu...dh lme tgglkan zaman peperiksaan ni.. kalo igt blik, mesti byk kenangan...

    ReplyDelete
  5. haha

    rindu gak

    hampir setahun x ambil exam kot kat universiti

    tpi bulan 7 mcm tu ada gak exam PTD

    huhu

    ReplyDelete
  6. hahah...biasala 2.. tapi jujur kalau quiz2 & tetst dalaman nie hencik johan ader gak bisik2 ngan org seblah , tapi xselalu yer.. wuuu.. malu3..

    tapi final exam memang tidaklar yer... xpernah. :)

    ReplyDelete
  7. then xde tindakan ke? da terang atas tangan?

    ReplyDelete
  8. zizidiazora:
    betoi..hanya mereka yg bersedia jee yg bole menjadikan mereka berjaya & menjawab soklan dengan elok...

    So beruntunglaaa mereka yg bersedia & bole jawab ..

    ReplyDelete
  9. [k]o{q}i[n]:
    itu laa jadik kat patik..dulu kte amek exam, tp la ni kte kne jaga depa ni exam...perubahan yg norma berlaku dlam hidup..

    ReplyDelete
  10. mr.syazwan:
    haaaa cm tu laaa...yg kte ni dh bertahun2 tnggalkan zaman amek exam & now ms untuk menanda exam org...

    ReplyDelete
  11. Joe_Hans:
    besa laa kn..bdk2 ni time test jee buat perangai..final exam xde nye depa ni..sume ok jee..

    ReplyDelete
  12. adibahrisha :
    tindakan??? hanya nasihat & berharap x buat lg...*dh clishe laa

    ReplyDelete