Posts

Showing posts from June 3, 2011

Syukur dengan rezki-NYA..

Image
Hai semua. 1 Rejab 1432H telah melabuhkan tirainya. Alhamdulillah patik dapat melunaskan apa yg diniatkan untuk berpuasa sunat sempena tiba nya Bulan Rejab. Bila berpuasa sorang diri sebagai BUJANG since mak pak patik still dok kat kampung, so apa yg ade didalam peti sejuk tu semua bole jd lauk. Akceli patik bole laaa masak sikit2 sekadar memenuhi selera tekak ni je. Bukan laa sehebat cheff mahu pon mak patik, tp kire ok laaaaa. Ok laaa, menu patik untuk berbuka td adalah daging masak kicap, tomyam sayur dan telor dadar. Ok what as orang BUJANG, patik bole serve diri patik dengan sume ni. Korang mampu buat cm patik?? hehehe. Tepuk dada tanya selera korang tinggi ke rendah. lalalala... Tak kire laa hebat mane juadah untuk berbuka, yg penting ada rezki untuk berbuka pon dh cukup baik. Jangan membazir. Itu yg penting. Tak gitu konsep nye. Ok laaa patik nk gerak p shah alam plk laa ketemu member patik ni. plus nk singgah uptown shah alam nk jenjalan cuci mata. Sekian entry berbuka pa

Bestnye Bulan Rejab..

Image
Hai semua. Alhamdulillah hari ni adalah 1 Rejab 1432H bersamaan hari Jumaat penghulu segala hari. Maka bermula hari ini menjadi kebiasaannya umah islam akan berpuasa sunat dalam Bulan Rejab ini. Patik ade terbaca dari [SUMBER] ini mengenai kelebihan puasa sunat dibulan Rejab. So kat sini patik nk share laa sedikit info berkenaan puasa sunat di Bulan Rejab. Rasullullah s.a.w. bersabda; “Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan diberi minum air dari syurga” Rasullullah s.a.w. bersabda; “Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya (sepanjang umurnya).” Rasullullah s.a.w. bersabda; “Puasa 3 hari dalam bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangkan dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)” Rasullullah s.a.w. bersabda; “Sesiapa berpuasa 3 hari ada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga)seperti dia berpuasa 3,000 tahun,diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawan