Pujilah diri sendiri, tak rugi pun

Monday, May 28, 2012

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.

Sekadar Gambar Hiasan

Korang pernah dipuji??? Puji ni pon macam-macam jenis. Puji berkenaan penampilan, bakat, rupa dan sebagainya. Pujian ni biasanya sinonim bila mana orang lain akan memberikan pujian terhadap seseorang. TAPI jarang kita memuji diri kita sendiri.

Sebenarnya kata-kata pujian itu adalah satu bentuk motivasi terhadap seseorang. Sesetengah orang hanya menunggu orang lain memuji kita. Tapi kita perlu sedari yang diri kita perlukan bahan motivasi unutuk diri kita sendiri. 

Patik ada terbaca sebuah laporan berkenaan hasil penyelidikan daripada seorang pakar, Dr. Emoto berkenaan hebatnya kata-kata yang baik. Kata-kata baik (kata-kata motivasi) bila kita sebutkan pada air seperti 'awak ni baik laaa, awak ni sangat cantik hari ini' pada segelas air dan kemudian disejukbekukan. Bila dah beku dan dilihat molekulnya dibawah camera yang hebat menunjukan susunan molekul yang kemas tersusun dan cantik

Perbezaan bole kita lihat bila mana kita menghamburkan kata-kata keji, makian, cercaan terhadap segelas air, dan bila diperhatikan susunan molekulnya sungguh berterabur. Ini menunjukan kata-kata pujian itu diibaratkan sebagai bahan motivasi dan sekaligus doa buat kita.

Apa pun, kata-kata pujian yang baik ni tak perlu laaa ditunggu untuk orang lain berikan kepada kita TETAPI biarlah kita sendiri memuji diri kita sendiri. Rasanya tak rugi sikit pon bila memuji diri kita. Hanya pandang ke cermin muka dan kata kan kata-kata pujian untuk diri kita. 

Sekian buat kali ini. Selamat mencuba yee kawan-kawan.

p/s: sebenarnya patik ade terbaca dimana bila ayat al-quran dilagukan pada permukaan air tenang, menunjukan pusaran yang cantik berbanding muzik yang hiru pikuk menghasilkan pusaran air yang pecah-pecah. Betapa tenangnye ayat al-quran itu.

-Ahmad Fauzi Aryaan-

You Might Also Like

22 komen

  1. hm betul, tp kdg2 ssh betul nk puji diri sebab tahu diri kekurangan...

    ReplyDelete
  2. saya kacak!

    see sy puji diri sendiri

    lalalala

    ReplyDelete
  3. selapan... eh setuju.. mmg kena puju diri sendiri, maksudnya memberi penghargaan kepada diri sendiri. dan hanya diri sendiri yg tahu kita memuji diri sendiri, tak perlu org tahu dan tak perlu tunggu org puji..

    #ayat cam belit2..

    ReplyDelete
  4. Tengok cermin then cakap : eewwwww comelnya aku!! haha

    ReplyDelete
  5. betol2..puji diri sendiri terbaik....kan3...bg semangat

    ReplyDelete
  6. stiap kali kalo habis eseiment, aku akan ckp dlm hati "tahniah, siap gak akhirnya, jum g mkan sdap2 ari ni utk celeb8"... ^__^

    ReplyDelete
  7. kembang patbelas inci kalu mcm nih

    ReplyDelete
  8. pujilah diri sendiri. Ia umpama terapi. Tapi jangan sampai memakan diri. Jangan sampai membutakan kita dengan pandangan keliling.

    ReplyDelete
  9. Ayuni:
    yg kurang tu kalau dipuji baru jadi pelengkap...

    ReplyDelete
  10. mr.syazwan:
    bagus wan ape yg tgh ko buat ni...

    ReplyDelete
  11. eddy syrol :
    paham maksd yg eddy cb sampaikan..yess betoi kte kne hari-hari puji diri sndiri supaya kte lebih bagus..

    ReplyDelete
  12. Muhammad Aliff Bin Bohari :
    bagusss...puji selalu yee..

    ReplyDelete
  13. Syakir Rahman:
    suke konsep ko syakir..aku pon selalu wat cm tu..

    ReplyDelete
  14. nia marlissa :
    xpe...bukan org nmpk...hehehe

    ReplyDelete
  15. FaizalSulaiman :
    betoi pejal..puji sekadar memadai laa..jgn OVER kang msok bakul angkat sendiri...

    ReplyDelete
  16. "Nobody love yourself like you do" dan itu benar :)

    ReplyDelete