Bukan senang nak jadi senang

Thursday, June 14, 2012

Assalamualaikum & salam sejahtera semua.


Menyambung pelajara diperingkat Master ini adalah impian patik supaya kehidupan lebih terjamin. Bila peluang didepan mata, peluang ini la yang pasti korang pun mungkin akan tangkap. Begitu juga dengan patik. 

Pada mulanya memang sangat berbangga bila dapat peluang nak sambung belajar. Maklom laaa Master ok!!!! M.A.S.T.E.R. yeee korang. Bukan senang nak dapat. Yesss memang bukan senang nak dapat peluang dan bukan senang nak menghabiskannya. 

Dalam situasi patik yang sedang menyambung dalam bidang penyelidikan, apa yang patik boleh anggapkan segala yang berlaku mengikut 'tuah'. Kalau tuah korang baik, insyaAllah ianya akan mudah je untuk selesai. Tapi bila korang tidak berapa nak 'bertuah', banyak la masalah yang mungkin akan dihadapai. Selalunya sesiapa yang menyambung dalam bidang penyelidikan, mereka belum tentu-tentu akan habis dalam masa yang ditetapkan dan mungkin akan menambah semester. Masa yang ditetapkan adalah 2 tahun, dan mungkin akan terlajak sehingga ke 3 tahun, 3 tahun setengah bergantung kepada dapatan data yang kita perolehi. 

Bukan patik nak menakut-nakutkan korang semua, tetapi ini la kemanisannya. Pada patik, dalam kesusahan patik nak habis belajar ni la, akan ada insan-insan yang banyak membantu kesusahan kita, banyak bagi kita motivasi dan sebagainya. Ini laaa kemanisan yang patik dapat dan mungkin tidak semasa patik diperingkat ijazah.  Kesusahan yang sama-sama kita rasai. Hanya insan-insan yang rasa jee tau manis atau tidak semua ini.

Jadi kepada junior-junior yang diluar sana, kalau ada rasa nak sambung belajar diperingkat Master atau PhD, tabahkan hati dan just proceed. Korang akan rasa betapa dewasanya untuk membuat keputusan sendiri bilamana kita dah masuk dalam 'DUNIA' ini. Segala kesusahan, keperitan insyaAllah akan dibantu oleh-Nya.

Sekian saja entri pengalaman hidup untuk kali ini. Terima kasih diatas kunjungan korang kat blog patik ni. Jumpa lagi dilain entri yee.

-Ahmad Fauzi Aryaan-

You Might Also Like

17 komen

  1. arep baru lepas abes blaja..tuh pon baru lepas dip..tuh pon rase susah..kalau deg or master xtau la..:(

    ReplyDelete
  2. haha...saya ni haa...diploma baru kan..haha..kena struggle tahap ciapn dah ..puh-3 ...mintak-2 dapat pointer gempak dari sem-sem lepas

    ReplyDelete
  3. tau takpe..dulu aku mula2 dapat sambung master rasa macam bangga jek...skrg ni, rasakan peritnya =__=

    tapi takpe, ini pilihan aku, dan tak kan menyesal. Ape salahnya susah sedikit demi masa depan >.<

    ReplyDelete
  4. huhu! I pon masih buat correction thesis. sigh~

    mudah-mudahan i dapat abiskan dalam semester ni. insyaallah.. sama2 laa kite berdoa agar Allah permudahkan urusan kite. Chaiyok kawan2!

    ReplyDelete
  5. hm, sye yg nk habiskan degree nie pun tgh fikir nk sambung master....

    ReplyDelete
  6. hm, sye yg nk habiskan degree nie pun tgh fikir nk sambung master....

    ReplyDelete
  7. rupanya ramai yg dah smbung master...persaingan makin sengit ni

    ReplyDelete
  8. sama macam sepupu mun la .
    tapi mun , diploma pun tak habis lagi . semoga semua nya dipermudahkan oleh - Nya lah kan :)insyaAllah :)

    munviolettaxious.com

    ReplyDelete
  9. kimia?
    mesti susahhhhhhh kann.
    :)

    all the best for your master.
    fokus!
    jangan banyak main.
    (macam pesanan untuk budak spm je kan?)
    hihih
    :P

    ReplyDelete
  10. bukan susah gak nk jd susah...


    hnya mmpu trsnyum... :)

    ReplyDelete
  11. Yup2...

    Kepahitan dan keperitan itu akan membuatkan sebuah kejayaan itu bertambah manis...

    Patik..saya juga bakal menyambung pelajaran ke peringkat M.A.S.T.E.R!

    Tapi bukan dalam research la..huhu..coursework...

    All the best utk kita semua..

    ReplyDelete
  12. baru je nak habiskan dgree.ni pon terkial2

    ReplyDelete
  13. organic chem? memang tak minat dengan benda ni sejak skolah. hehe

    ReplyDelete