DRP tu ape?

Thursday, June 21, 2012

 Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.

 


Selamat hari khamis buat semua pembaca blog Ahmad Fauzi Aryaan.Semoga korang baik-baik je. Hari ni patik nak cerita dekat korang sikit berkenaan DRP. Apa tu DRP? Dengan hanya gamabr kotak kertas yang tertlis DRP ini, ape laaa yee agaknye.

Sebenarnya DRP tu adalah nama pendek bagi Defense Research Proposal (DRP) yang berlangsung dekat fakulti padi sejak dari selasa lepas hingga hari ni. Apa sebenarnya tujuan DRP ni? DRP ini adalah bertujuan untuk membentang proposal kepada panel untuk menyambung pengajian diperingkat Master. Disini kita akan melihat student Master ini akan berjuang men'defense' diri dan tajuk projek yang akan mereka lakukan sepanjang pengajian mereka. 




Jadi patik telah ditugaskan untuk menjadi Urusetia sepanjang berlangsungnya sesi DRP ini. Tugas patik hanyalah memastikan dokumen perlu diisi oleh pelajar dan segala keputusan yang dikeluarkan oleh Panel Penilai akan dikumpulkan dan disimpan secara 'rahsia'.




Masa ni laaa kita akan tengok masing-masing Panel Penilai akan berbincang supaya tajuk yang akan pelajar lakukan tidak membebankan kepada pelajar dan tidak terlampau sikit untuk menyambung peringat Master.  Segala yyang dibincangkan kadangkala menjadi pedoman dan peringatan pada patik yang tinggal hujung-hujung untuk menghabiskan kerja Master patik ni.

Untuk pengetahuan semua sesi DRP ini amat penting supaya pelajar nampak haluan yang akan mereka tempuh sepanjang pengajian mereka. So tak de laaa nampak bagai buat kerja secara 'syok sendiri'. Bagi mereka yang ingin menyambung pengajian sama ada Master atau PhD di UiTM, proses ini laa yang akan mereka lalui dan ini juga telah patik lalui suatu masa dulu. 

Sekian entri apa itu DRP untuk kali ini. Jumpa lagi dilain entri. Terima kasih diatas kunjungan korang. Ade masa mai laa lagi ye.

-Ahmad Fauz Aryaan-

You Might Also Like

5 komen

  1. I pernah jadi evaluator utk DRP (or kat sini panggil RPD). Kesian student yg kena 'grill' by me. Tp for his/her own good jgk. :)

    ReplyDelete
  2. ooo..gitu er. *budak bakal amek master*
    :P

    ReplyDelete
  3. dia macam nak bentang proposal la ni eh ? haha.. pernah buat dalam event untuk jemput artis ke UiTM Dungun sem lepas..memang event yg agak besar dan sangat letih la ... huuu... tp pengalaman tu penting

    ReplyDelete
  4. oic.... baru tahu DRC tu ape.....
    thanks for the info...

    ReplyDelete
  5. wah jd org penting...style lar

    ReplyDelete