Teringin menjadi hebat?

Tuesday, June 19, 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Sekadar gambar hiasan

Bila sebut perkataan HEBAT, patik yakin korang punya impian untuk menjadi insan hebat. Tak kira la menjadi hebat dimana pun sama ada dimata teman wanita/lelaki korang atau pun ingin menjadi hebat dalam bidang yang korang ceburi. Tapi senang ke nak menjadi hebat????

Bagi patik bila sebut HEBAT ni, hebat punya banyak konteks. Bagi patik biar laaa kita hebat tapi kita still memandang kebawah. Jangan sesekali bia menjadi HEBAT, kita mendongak langit. Lumrah alam, bila kita sentiasa berada diatas dan tidak beringat semasa berada diatas tu, kelak bila kta jatuh memang terasa diri terlalu hina.

Layak ke kita untuk bermegah dengan kehebatan yang kita miliki dan mendabik dada mengatakan 'yesss aku paling hebat'. Rasanya bila kita merendah diri, PASTI kita akan disayangi dan mudah didekati. Bila kita merendah diri, sudah tentu ramai orang akan mengata perkataan yang baik-baik. Patik yakin setiap perkataan itu adalah DOA dan doa yang disebut hari-hari akan memberikan kebahagian kepada kita.

Sebenarnya entri ini adalah sebagai peringatan untuk diri patik juga bagi menghadapi dunia sebenar dialam pekerjaan nanti. InsyaAllah. Mana tau patik akan menjadi orang 'hebat' nanti dan patik akan berusaha untuk menjadi orang yang sentiasa mengikut resmi padi yang sentiasa 'tunduk kebumi'.

Sekian entri perkongsian untuk kali ni. Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak memberi manfaat kepada anda yang membaca. 

-Ahmad Fauzi Aryaan-

You Might Also Like

17 komen

  1. semoga menjadi hebat... skrg pun anda mmg hebat

    ReplyDelete
  2. kdg2 lepak ngan kwn yang tak habis2 citer sal kehebatan dia..rasa muak...

    ReplyDelete
  3. tak salah kita mahu menjadi hebat..... but the way and how hebat itu yg jadi taruhan....
    biar hebat yg terpuji bukan hebat yg dibenci..... kan?

    ReplyDelete
  4. bnyk berlaku pd kwn2 sekitar aku >_< diploma ad esorg, degree pun ade sorg..die xckp yg die hebat tp die suke puji diri sndiri (same kan ngan hebat?) ..aku bukn jeles, tp aku sakit hati dgn org2 yg bangga diri. lama2 naik tension aku.. tapi klau ikut pakar mootivasi, cara mcm ni la yg boleh meingktkn keyakinan diri.. entahlaaa :(

    *yg gmbo tunang member aku tu bukn aku yg amik laa.. tu aku cilok dgn kbenaran dr Fb die huu

    ReplyDelete
  5. ragam manusia mcm2
    mudah2an jgn lupa diri bl dah duduk di atas..

    makneng follow sini..
    jom follow makneng..xpaksa okkay

    ReplyDelete
  6. memang sifat manusia berkejar2 nak lebih dari org lain.

    berkejarlah dengan sihat,jgn sesekali menjadi hebat kerana main kotor.

    ReplyDelete
  7. Org yg hebat tdk sombong dgn apa yg dicapai dn sentiasa brsyukur apabila brjaya selain berkongsi kegembiraannya dgn mereka di sekelilingnya.

    Org yg hebat jg tidak pernah menunjuk-nunjuk atau mendabik dada krn tahu sifat sombong hanya merosakkan akhlak dn amalannya dn sentiasa berterima kasih setiap kali berjaya.

    ReplyDelete
  8. amin...bila hindari diri dari ego pasti hebat! percayalahh ;)

    ReplyDelete
  9. to abg AFA :
    meningkatkan kualiti diri tidak salah, ttp hati kita mesti dibersihkan spy dpt memiliki kerendahan hati dan tidak menjd orng yg rendah diri. Rendah diri akan buat org terasa kecil dan tdk memiliki keyakinan pada dirinya sendiri.
    Kerendahan hati adalah sgt penting sbnrnya dan memerlukan kebijaksanaan untuk mjd org yg rendah hati, tdk sombong, disukai shbat, ramah dan bersikap terbuka..

    rendah hati tidak bererti rendahnya darjat kita. Sebaliknya org2 yang mulia kebanyakan memiliki sifat rendah hati. Semakin tinggi kedudukannya smkin besar jiwanya dan smkin xsombong..

    Tingkatkan diri kita spy memiliki kualiti hati sehingga tidak mgkin ada org yg boleh merendahkan diri kita. Malah kita dapat tgkatkan darjat org lain..

    Jadilah sprti tanah, walaupun selalu dipijak2, diludahi, disirami air yang kotor, dipancang oleh tiang kayu atau besi sekalipun, tetapi tanah ttp menerima dan selalu memberikan yang terbaik dan terindah untk semua..

    smoga abg AFA menjd sprti tanah yg dpt memberikan pohon yg tumbuh subur, buah-buhahan yang ranum, dan bunga yang mekar serta memberi manfaat utk semua.. :) insyallah..

    ReplyDelete
  10. ipian ku dalam mimpi ku... setiapapa yang kita ingin bermula dari mimpi.. hehe.. semoga apa yang kita impikan akan tercapai.. aminnn

    ReplyDelete
  11. mudah-mudahan mereka yg 'terlalu' hebat berpangkat2 atas ke langit tu beringat - ^^, anas pun nak jadi hebat gak

    ReplyDelete
  12. nak jd hebat perlu usaha gigih...kan?

    ReplyDelete
  13. ko dah hebat dah dr aku..

    tahniahhhhhhhhh

    ReplyDelete
  14. hensem bro ni ..haha.. ada gadis Australia nak kenal ..bhahahha

    ReplyDelete