Episod 4: Guangzhou, China

Wednesday, July 18, 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Ini adalah sambungan untuk episod 3 hari tu. Sebenarnya banyak juga laaa tempat yang menarik di sini. Korang hanya perlu mengambil train Metro untuk ke sana. 


Tempat menarik seterusnya adalah Guangzhou Zoo. Korang hanya perlu menggunakan train Metro untuk terus ke Zoo.


Disebabkan musim panas yang tiba, maka ramai laaa penduduk Guangzhou yang meluangkan masa untuk membawa anak-anak mereka untuk ke zoo ini. Keadaan m=pada masa tu agak sesak. Sangat berbeza dengan keadaan zoo do Malaysia. Bayaran yang dikenakan adalah sebanyak 130 yuan sekepala termasuk pakej Zoo dan juga Ocean World. 


Berbanding dengan zoo di Malaysia, zoo mereka adalah sangat laaa besar sehinggakan kami semua tidak sanggup nak berjalan kaki untuk kesetiap tempat. Last-last kami ambil train untuk membawa kami meronda pusing 1 zoo. Dengan cuaca yang sangat panas dan keadaan zoo yang sangat laaa besar memang tidak laa kami pusing 1 zoo. Kami hanya melihat mana yang best jee. 
Ini laaa antara kawasan Ocean World. Sebenarnya kami nak melihat ikan lumba-lumba. memandangkan ini adalah kali pertama patik melihat secara dekat, perasaan teruja tu memang tinggi. Tak sangka ikan bole membuat persembahan yang best. Hebat ciptaan-Nya.

 

Ini adalah under water Ocean World. Kat sini pelbagai jenis ikan yang ada. Ada juga persembahan antara penyelam dengan ikan-ikan yang besar seperti ikan pari, ikan jerung dan sebagainya.Apa pun zoo ni memang best !!!

Sekian saja untuk kali ni. Nanti patik update lagi yee.

-Ahmad Fauzi Aryaan-

You Might Also Like

11 komen

  1. baru nak plan pi sana ujung thn nih...sy akan korek info2 , mgkn sedikit sebanyak boleh membantu ..tq2.

    ReplyDelete
  2. best nye.... aritu dah hampir2 nk p sini. trip fully sponsor by boss tp tak jadi. kami p camping .... maybe next time

    ReplyDelete
  3. sempat lagi berjimba jimba......
    cantik suasana kat sana......
    zoo pun nampak menarik......

    ReplyDelete
  4. wah! antara tempat yang dah ada dlm list tpi x tahu bila la dapat pergi nih.. HAHA!

    ReplyDelete
  5. Kan best kalau Zoo Malaysia pun happening macam zoo kat sana.. huhu

    ReplyDelete
  6. ye la binatang yg ada di sana..lain..hehhee...best2!

    ReplyDelete
  7. bestnye dpt g negara org...bab mcm aquaria tu aku minat.gempak tak

    ReplyDelete