Kisah ramadhan masa kecil

Sunday, July 22, 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Naahhh malam ni dah masuk terawih malam yang ke3 dah ni. So kejap lagi kita semua akan kesurau atau masjid untuk bertarawih dan seterusnya akan bersahur untuk hari ke3 kan. Bila sebut sahur ni, patik sure ade diantara kita punya kisah yang tak dapat dilupakan. Begiu juga dengan patik teringat masa sahur zaman kecil-kecil dulu.

Nak dijadikan cerita, kami adik beradik masa kecil akan bangun sahur. Kalau payah bangun mesti mak abah akan renjiskan  dengan air kat muka. Bila semua adik beradik dah duduk mengadap juadah, mak akan baca niat kuat-kuat depan kami supaya kami semua tak lupa untuk berniat. 

"Nawaitu saumaghadin anadai fadhu syahri ramadhona hazihissanati lillahitala"

Haaa begitu laaa mak akan melaung setiap hari diwaktu sahur. Begitu laaa kisah kecil-kecil. Bila dah besar ni, tiada dah laungan sebegitu sebab kami semua dah besar-besar. Tapi bila teringat zaman tu memang akan terukir senyuman di wajah patik.

Selamat bersahur kepada semua pembaca blog patik ni. 

-Ahmad Fauzi Aryaan-

You Might Also Like

14 komen

  1. yup! arep pon ade gak pengalaman yg memang x leh lupe time puasa lebih2 lg time sahur..dulu nak bangun sahur x yah nak alarm jam semua..mesti mak bangun kan...skg nih..ermm...rindu nak berpuasa kat kg ngn mak n ayah!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Bab kene renjis tu cam penah kena la plak.. hahah.. Seronok tido depan pinggan. Mata pejam tapi tangan dok menyuap nasi dlm mulut.. huhuu

    ReplyDelete
  4. sweetnye...cerite awak buat sy tersenyum jgk...:)

    ReplyDelete
  5. hikhik, dulu susah nk bgn pagi....

    ReplyDelete
  6. haha..bagus2..
    kalau NAL memang xder la kenangan bersahur time2 kecik dulu..
    Tapi kemestian NAL dan adik-beradik lain adalah minum air susu panas setiap kali bersahur, even kalau tak nak makan pun, Mak akan paksa juga minum susu panas tu.

    ReplyDelete
  7. sama jer mak2 kita semua...hahaha... btw, selamat berpuasa AFA..

    ReplyDelete
  8. dulu masa kekecit.. abang abang shin yak ajar shin berniat #senyum

    ReplyDelete
  9. sama ler proses tu......
    kechik2 cukup liat nak bangun......
    tai kalau dah besar nie liat lagi...alamat kebulur ler........ he3
    jauh dari mak......hu hu hu....

    ReplyDelete
  10. bagusla didikan ur mom.. bila ari2 bwat camtu, kompem dah masok dalam kepala n automatiknya akan terhafal sendiri... ;)

    ReplyDelete
  11. bestkan masa kecik2...hahahhaha 2 suara laungan akan kedengaran...yg 1st tu konpem nyaring gilakk...ahhahaha 2nd tu sayup2 jek hehehe

    ReplyDelete
  12. Kene renjis ek?

    Saya kene jerit!!

    Salam Ramadhan Patik...

    ReplyDelete
  13. kihkih...
    "sama la dengan kita"
    (pnh kena renjis jugak..!)
    (agaknya mak2 nih mmg cam gitu kot)
    (nmpknye xlama lg kita pun mula la..)
    hihi...

    ReplyDelete