Teringat kisah botol

Monday, July 23, 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.



Tu diaaa, pejam celik pejam celik dah dekat seminggu patik pulang dari Guangzhou. Memang banyak pengalaman yang patik perolehi disana. Dan yang paling patik tak boleh nak lupa adalah kisah botol. Kenapa kisah botol??

Untuk pengetahuan korang semua, penduduk China amat pantang jika tandas mereka basah dan menganggap 1 perkara yang kotor kalau tandas itu berkeadaan basah dan berlecak. Bagi kita di Malaysia memang pantang kalau kita nak bersuci tanpa air. Tapi mereka menggunakan tisu untuk bersuci. 

Benda tu laa yang kebanyakan (malahan semua) daripada kami akan menjadikan botol air sebagai 'teman' selama seminggu disana untuk ke tandas. Memang tak laa kalau nak bersuci hanya dengan tisu tandas. Rasa bagaikan tak bersih. Nak gak walaupun dengan sedikit air.

Betul kata orang hujan emas dinegara orang, hujan batu dinegara sendiri. Lebih baik dinegara sendiri. Tepat sekali pepatah tu bilamana patik merasa duduk dinegara orang walaupun sekejap. Dapat menghirup udara dihegara sendiri juga best (walaupun tak laa bersih mana) !!!!

Sekian buat kali ni. Owhh yaaa sesi Give Away yang patik nak buat tu akan muncul bla-bila masa jeee. So kalau korang inginkan cenderamata dari China tu, senang-senang laaa mai blog patik yeee.

-Ahmad Fauzi Aryaan-

You Might Also Like

16 komen

  1. selamat berpuasa...
    tengah dok nak khatam entri kamu haritu ;)

    ReplyDelete
  2. air meme penting...
    selamat berpuasa babah pojie

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum dan selamat berpuasa.

    Itulah kisah yang biasa kakcik dengar kalau orang kita ke Negara China - botol air! :)

    ReplyDelete
  4. memang tak bersih la kalau guna tisu ja.. NAL pernah dgr yg tandas kat sana (lelaki) tmpt buang air kecil tu sekali - maksudnya tak der penghadang mcm kat Malaysia. Betul ke?

    ReplyDelete
  5. g mana2 kna bwk btol la cmni .. hehe

    ReplyDelete
  6. Bitt (double IS):
    tu laa lame sis x mai blog patik kn..hehehe..

    ReplyDelete
  7. eddy syrol:
    betoii penting sgt..

    Samat berpuasa eddy sairol

    ReplyDelete
  8. kakcik :
    betoi kakcik..idop botol air..hahaha

    ReplyDelete
  9. NAL:
    kat sna still ade penghadang cm kita..tp toilet depa ni kering jee maklom laa xde kepala paip cm kita ni haa. yang ade hanya tisu toilet jee..

    ReplyDelete
  10. zacky786 :
    dh rupe kembar jee ngn botoi..depa pon tgk pelik jee masok toilet dgn botoi air..hehehe

    ReplyDelete
  11. AFA.....
    tu time tgh ada botol....kalau dah emergency kat tepi jln camner......???
    he3

    ReplyDelete
  12. salam..waa nak buat give away jugak ye..sy tgu saat tu..:)
    bagus la awk,sharekan pengalaman..bukan semua org de pengalaman mcm tu..at least tmbahkan general knowledge utk orang lain jgk..mcm sy...huhu tq :D

    ReplyDelete
  13. Hahaha... Sama la kan mcm cina kat malaysia, diorg guna tisu je.. Huhuhu.. Tp nampaknye cina dan singapore tak jauh beza. Public toilet diorg takde pili air.. huk3..

    ReplyDelete
  14. wahh, g Guangzhou...! bestnye..! apa pengalaman menarik saudara kat sana..?? share sikit :)

    ReplyDelete
  15. Air air air air.... Hahahaha.... Tambah haus baca entry ko ni... Tibeee. Haha

    ReplyDelete
  16. owhh..ehhh..?
    seriously...
    wooo...
    ok..
    (tahu satu perkara nyata hari ni)

    ReplyDelete