RESEPI : Brownies ala Ahmad Fauzi Aryaan

Thursday, October 11, 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.


Selase lepas sambil dok mendesign barang hantaran yang ditempah oleh jiran patik, patik dah tetibe terbaca 1 resepi untuk buat brownies. Yeesss resepi yang sangat simple dan mudah didapati. So meh patik ajar meh.

Bahan-bahan:

1 cawan butter - suhu bilik
2 1/4 cawan gula castor
4 biji telor (saiz A)
1 1/4  cawan serbuk koko
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh Essen vanilla
1 1/2  cawan tepung gandum
2 cawan coklat chip

Cara-cara:


 

Didalam periuk, butter & gula dicairkan sehingga gula dan butter sebati



Didalam bekas lain, masukkan tepung gandum, coco, telur, garam, assen vanilla, baking powder. Kacau sehingga sebati. Akhir sekali masukkan coklat cip.



Masukan campuran gula & butter yang cair tadi kedalam bancuhan dan bancuhan akan jadi serupa ini.



Masukkan kedalam loyang dan hias dengan sedikit coklat rice. Bakar pada suhu 180 degree celcius selama 30-45 minit. 



Yeaayyy dah siap untuk dijamu. 

Akceli ini adalah percubaan patik yang pertama kali. So patik telah jamu family dan kawan-kawan patik dan mereka mengatakan ianya sedap. Fuuhhh lega ok dengan keputusan ini. Kot laaa akan ade dengar komen-komen yang panas ke nanti. Hehehe. 

So kepada pembaca blog patik, korang bole laa cube resepi ni. Sangat simple dan mudah serta murah jee bajet nye. SELAMAT MENCUBA !!!!

Ikhlas,

Ahmad Fauzi Aryaan


You Might Also Like

15 komen

  1. Gath bulan dpn bwk ini yea? Har3..

    ReplyDelete
  2. fuyooo.. nak sikit.. mesti sedap kan..

    ReplyDelete
  3. waaaa..... masterchef dah beraksi...... nampak menarik.....AFA..... alangkah bagusnya kalau dapat sepotong.....he3

    ReplyDelete
  4. gigihnya ambik pics sambil buat...hehehe..mesti sedap!

    ReplyDelete
  5. Tudiaahhhh.. next year bro bolehla masok masterchef musim ke-3.. HAHA

    ReplyDelete
  6. mak aihh kalah aku nye. hehe.. aku guna 3 in 1 je :D

    sbb dpt hadiah dr kawan aku .

    nyum nyum , aku nak sikit. antar la umah aku sikit.

    ReplyDelete
  7. masih tercopong nihhh... ;o
    bravo bravo bravo :)

    ReplyDelete
  8. abg zizi suka makan fudge brownies dimakan bersama peanut butter..perghhh...kesedapan yg teramat sangat.... meh kita bertukar resepi nak....hehe...

    ReplyDelete
  9. nampak macam yg kat Secret recipe nih..boleh rase sikit!

    ReplyDelete
  10. hebak ah babah.Bolehla try nanti. Thanks for the recipe :)

    ReplyDelete
  11. Nampak sedap, malangnyer saya kureng skit makan anything based chocolate...

    ReplyDelete
  12. wauuu nampak sedap ler...nyum nyum :)

    ReplyDelete
  13. wow, hebat betol buat brownies =D

    ReplyDelete
  14. sedapnyaa brownies... bestnya kalau pandai buat.. minta resepi ye sis.. hehe

    ReplyDelete