Posts

Showing posts from March 29, 2012

Menjaga hubungan baik sesama manusia

Image
Assalamualaikum & salam sejahtera semua A masuk kedalam bilik smbil cuba untuk bertegur beramah mesra ala2 lelaki melayu terakhir dimuka bumi. B sedang mengadap skrin komputernya. Mamat A: Hai bro tgk cite ape tu??? *sambil nada yg sungguh manis. Mamat B: Ko tak nmpk ke aku tgk sebelah sana ke sini??? *dengan gaya MAKIAN -------------------------------------------------------------------------------------------------- Baik laa entry kali ni patik jz nk cerita perihal hubungan baik sesama manusia. Korang pernah tak diperlaku sedemikian seperti dialog diatas????? Apa perasaan korang bila kita cuba menjadi peramah DAN tiba-tiba mood kita dibalas dengan rasa "kejam". Untuk menerangkan keadaan ini dengan lebih terperinci, meh patik habaq mai kat korang sume. Dalam komunikasi 2 hala, give & take perlu supaya tiada perkara yang tak diingini akan berlaku lebih-lebih lagi kes salah faham dalam komunikasi manusia. Patik berkata demikian bilamana dalam komunikasi seh