Posts

Showing posts from July 15, 2012

Episod 2: Guangzhou, China

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Sambungan dari Episod 1: Guangzhou, China . Untuk pengetahuan semua, China sekarang sekarang ni mereka mengalami musim panas. Yesss panas mereka ni agak panas berbanding dengan Malaysia dan mereka sedang dalam musim percutian musim panas selama 3 bulan (kalau tak silap patik) untuk menunggu habis musim panas ni.  Patik pada mulanya agak pelik even pada waktu hari biasa pun manusia terlalu ramai di stesen keretapi Metro (di Malaysia seperti Komuter, LRT dan sebagainya). Yang membuatkan patik puji dengan perkhidmatan mereka disini adalah, stesen metro mereka ni sangat mesra pengguna. Walaupun kami semua pertama kali kesini, tapi kami mudah IN kerana banyak 'sign' yang mngkin tidak semesra di Malaysia (bagi pendapat patik).  Penduduk di Ghuangzhou khasnya lebih senang menggunakan perkhidmatan train berbanding kenderaan sendiri. Mereka juga tidak fasih berbahasa inggeris walaupaun perkataan berhuruf rumi . Bukan laa pati

Episod 1: Guangzhou, China

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Fuhhh masalah internet kat sini agak melampau sehingga patik tidak dapat nak update kisah patik disini. Jadi hari ni patik akan mulakan Episod 1: Guangzhou, China patik ini. Seawal 1.30 pagi 11 julai 2012 patik telah bergerak ke LCCT untuk menunggu flight patik pada pukul 5.30 pagi hari tersebut. Memang excited gile laaa untuk Guangzhou, China kerana ini adalah kali pertama patik ke luar dari Malaysia. Nak kata mengantuk tu memang gile laaa tapi nak buat macam mana, hanya menunggu sehingga masa berangat nanti baru laa bole tidur dengan nyenyak. Patik bersama 5 orang kawan patik, yang kesemuanya adalah perempuan menunggu dengan penuh sabar.  Lebih kurang jam 3 pagi baru laa kami bersedia untuk kaunter untuk menimbang dan menghantar beg ke dalam peruut flight. Kami hanya menempah untuk 15 kg berat tetapi dek kerana beg patik penuh dengan makanan dalam tin, berat menjadi 24++ kg. Terlebih 10 kilo. Setiap kilo yang lebih akan di